Nu er veel losse blogs en uitleg op deze site staan, wordt het tijd voor wat orde in de chaos. Ik ben dus begonnen aan een e-book. Hieronder daarvan de synopsis en de voorlopige inhoudsopgave. Ik hoop de publicatie af te hebben voor het einde van 2022. Ik kan daar wel nog wat support voor gebruiken in de vorm van een kleine donatie voor de koppen koffie en bananen die ik ga nuttigen tijdens het schrijfproces 😉
Warning: Undefined array key "color" in /domains/bananenwinkel.nl/DEFAULT/wp-content/plugins/buymeacoffee/admin/partials/buy-me-a-cofee-widget.php on line 312
Inhoudopgave
De basis
Trainen met data
Zones & systemen
Jaarplan – groene & gele Bananen
Roosteren en plannen
Kracht – duurvermogen – snelheid
Opbouwen
Voelen en ervaren (holistisch trainen)
Voeding
Soorten trainingen
Herstellen
Specialiseren
Progressie in beeld houden
Testen en drempelwaarden
Zelf-coaching
Presteren
Tapering
Voorbeschouwen (plannen en racen)
Pacing
Nabeschouwen (analyseren & onderzoeken)
Synopis
Ongeveer 25 jaar geleden zei ik in mijn eerste sollicitatiegesprek op een school dat ik als gymleraar hoopte dat ik mijn leerlingen zou leren dat ze meer kunnen dan ze dachten dat ze konden. Na 5 jaar serieuzer trainen voor triathlon, kan ik dat nu ook over mezelf zeggen.
Ik heb veel geleerd en deel dat graag. Eens een leraar, altijd een leraar. In deze persoonlijke handleiding didactiseer ik mijn ervaringen en reflecties. Van willekeurig wat doen tot een programma kiezen en zelf ontwerpen. Van op gevoel naar data-analyse en weer terug. Van drie keer sterven tijdens de eerste halve triathlon tot niet/wel finishen van extreme triathlons.
Om al mijn gedachten en associaties enige structuur te geven volg ik de indeling van een trainingsplan van een jaar (Annual Training Plan), geïllustreerd met het plan dat ik had voor mijn laatste grote uitdaging de Livigno Extreme Triathlon. Daar waar nodig leg ik wetenschappelijke inzichten, trainingsmodellen en -principes uit. Er omheen drapeer ik mijn reflecties en ervaringen. Ik probeer te laten zien hoe die modellen in de praktijk wel/niet werkten en vooral hoe ik de balans probeerde te vinden tussen ervaren & analyseren, tussen harde & zachte data en tussen iets doen wat je al kan & verder gaan dan je dacht dat je kon.
Deze handleiding is dus geen stappenplan, of erger een algoritme. Het is geen recept waarvan je wat ingrediënten verandert en dan toch een heerlijke maaltijd hebt. Het is hooguit hulp bij het gebruik van dat type stappenplannen en algoritmes. Of hopelijk op zijn minst een voorbeeld hoe het wel/niet kan werken.
Veel van mijn gedachten staan al op mijn website en zijn verwerkt in mijn trainingsprogramma’s. Het verschil met de website is dat ik die content didactiseer in deze publicatie: ik heb er een leesbaarder structuur proberen te volgen, opdat een en ander bruikbaarder is bij het opzetten van je eigen trainingsplan(nen).
Waarom schrijf ik dit?
Een beetje therapie, beroepsdeformatie en ter lering ende vermaeck. Ik hoop dat ik zo ook kan laten zien hoe data en trainingen voor mij werken en dat jij, de lezer, er wat aan kan hebben. Meer uitleg nodig, of analyse van jou eigen data, neem vooral contact met me op, of koop Hulp in mijn winkel.
Wil je dit gewoon kunnen blijven lezen, moedig me dan aan door voor mij een koffie te kopen (of een banaan) via de koffieknop.