Hieronder de tweede uitlegvideo. Daaronder het script dat ik schreef en bijna precies wist te volgen. In deze uitlegvideo ga ik in op trainingzones. Hier vind je daar meer over.
[Het script dat ik schreef en bijna volgde…]
Ha duursporter,
Hou je ook zo van Bananen? Dat komt mooi uit, ik heb een bananenwinkel.
Ik verkoop in die winkel trainingsprogramma’s en -coaching. Dat van die bananen leg ik uitgebreid uit op mijn website en in uitlegvideo #1
In deze uitlegvideo ga ik in op de het trainen in zones.
Duursporters hoor je vast wel eens over zones spreken, of je ziet op Strava ‘rondje in D1’. Dat gaat dan dus over trainingszones. Het idee is dat er verschillende intensiteitszones zijn, die verschillende trainingseffecten hebben. Oftewel, afhankelijk van het doel van de training, train je in een specifieke zone.
Er zijn veel verschillende zonesystemen. Modellen met drie, vier, vijf, zes, zeven en soms acht zones. Sommige zijn vooral voor en door wetenschappers gemaakt (die van drie zones), andere zijn meer gericht op hoe je atleten precies kunt leren zo goed mogelijk het doel van de training te halen (die van 7 zones).
Kern van alle systemen zijn de zogenaamde omslagpunten. Dat zijn de grenzen waarop je lichaam een ander energiesysteem gaat gebruiken. Een grens is vrij gemakkelijk te bepalen en ken je waarschijnlijk wel: de grens van de intensiteit waarop je spieren gaan verzuren. Je kunt die intensiteit wel volhouden, maar niet heel lang. Dat is de zogenaamde lactaatdrempel. De meeste zonesystemen gebruiken op een of andere manier die grens om de zones te bepalen. (Er zijn varianten om die grens te bepalen én je kunt ook nog andere drempels bepalen, maar wordt wel heel technisch voor een korte uitlegvideo).
Voor mezelf en bij mijn coaching gebruik ik een zevenzonesysteem van Matt Fitsgerald en David Warden. Dat systeem hoort bij de 8020 methode die de basis is van hun trainingen die ik ook gebruik (zie de video over 8020. Meer info hieronder en op mijn website).
De meeste trainingen (ongeveer 80%) die ik in een een trainingsprogramma zet zijn gericht op de zones 1-3 van dat systeem. Een veel kleiner deel van de trainingen is gericht op de zones 4 en 5, ongeveer 20%. Ik heb ervaren dat je zo afwisselend en effectief kunt trainen. Het is misschien in het begin wat ingewikkeld om de zones te leren kennen, maar als je eenmaal het principe door hebt krijg je ook echt gevoel voor de intensiteit die je lichaam aan kan. Dat is bijvoorbeeld handig in een wedstrijd.
Als je meer over zones en drempelwaarden wil weten, of over hoe je die voor jezelf bepaalt, kan ik je dat uitleggen bij een kop koffie en bijvoorbeeld een banaan. Want duursport moet wel lekker blijven.